funeral.bg

Траурен портал София

bg en gr

Надгробни плочи София

Надгробни паметници София

Цени с монтаж във всички гробищни паркове в София - от 180 до 900 лева.

Срок за изработка - 14 дни след поръчката. Гаранция - 10 години.

Допълнителни възможности:

 • Сериозни отстъпки в случай, че погребението е извършено от funeral.bg.
 • Абонаментна поддръжка на гробни места. Подходяща е в случай, че близките на покойния живеят нямат възможност да се грижат за гроба- например - живеят в друга държава или населено място или са трудно подвижни, както и за публични личностти, за които е предвидено бюджетно финансиране за поддръжка на паметника.
 • Реставрация на гробни места и надгробни паметници

Подробна информация за надгробния паметник Поставяне на паметник Надгробен паметник се поставя обикновено (шест) или 12 (дванадесет) месеца след смъртта.

Обикновено надгробните паметници се изработват от мрамор, гранит или варовик. Възможна е употребата на повече от един камък с цел - реализация на сложна композиция от различни цветове.
Традиционно - българският надгробен паметник съдържа паметна плоча поставена обикновенно върху фундамент и рамка около гроба.

Конструкция на надгробните паметници Паметна плоча

Надгробния паметник е съставен от вертикална паметна плоча, която е основния елемент на паметника. Плочата съдържа порцеланов портрет или гравирано изображение на покойния(та), имената, рождена дата и дата на смъртта. Върху паметната плоча може да бъде гравиран допълнителен текст, свързан с покойния(та). Върху надгробната паметна плоча, също така може да бъде изобразен кръст, звезда или друг символ. Надгробната паметна плоча може да бъде изработена както с правилна четириъгълна форма така и с форма на пламък, звезда или графична композиция.
Върху фундамента може да бъде поставена декоративна ваза и орнаментен фенер.

Основни елементи на паметната плоча:

 • Портрет
 • Цветен или черно-бял върху порцеланова подложка с класическа 
      овална/правоъгълна форма или нестандартна форма на цвете, сърце 
      или друга - по избор от каталог
 • Гравиран чрез лазер - директно върху мраморната или гранитна плоча.
 • Надписи
 • Имената на покойника (както и псевдоним)
 • Дата на раждане и дата на смъртта
 • Допълнителен текст - послание, посвещение, стих или завет към наследниците.

Рамка на надгробен паметник

Рамката около гроба е бетонна отливка, облицована с гранит, гранитогрес или мрамор. Гроба може да бъде покрит с плочи, а върху рамката може да има маса.

Символика на паметниците

Паметниците са най-яркия публичен материален символ, който остава след смъртта на нашите близки и роднини. Въпреки различния дизайн на паметниците - изгледа и външния им вид отразяват значимостта на покойния и хората, които е оставил след него. Грижата за паметниците не означава непременно сериозен ангажимент- предлаганата абонаментна поддръжка на гробовете от memorial.bg гарантира добрата визия и съхранение на паметника от атмосферните условия, дейности на бездомни животни и вандалски прояви.

НАШАТА РАБОТА...